Ez történt 2013-ban

december

 • December elején jótékonysági akciót szervezünk a Kisfaludy utcai Általános Iskolában. Minden osztály 2-3 gyermeknevet kap, akiknek egy-egy cipősdobozt kell megtölteniük karácsonyi ajándékokkal. A legtöbb osztályban olyan sok ajándék gyűlik össze, hogy még plusz doboz is készül. Az iskolai paravánokon elhelyezett fotókat izgatottan böngészik a gyerekek: vajon melyik képen látható az a gyermek, akiknek ők készítenek ajándékot?
 • December 6-án a kaposvári Igazságügyi Szolgálat Területi Műhelymunkáján felkérik Alapítványunkat, hogy mutassuk be tevékenységünket. Az itt elhangzott vetített képekkel kísért előadás írott változata olvasható a „Dokumentumok – Cikkek, írások, előadások” között.
 • A Kaposvári Megyei és Városi könyvtárban az egyik tárlóban a karácsonyi jótékonykodás kapcsán Alapítványunk is bemutatkozhat néhány képpel és írással.
 • December 20-án a Gigei közösségi teremben Karácsonyi Ünnepséget tartunk a támogatott családjainknak. Beszélgetünk a karácsony lényegéről, Jézusról, és arról, hogy Jézus szegények közé, szegénynek született. Éneklünk, imádkozunk, és közösen vacsorázunk ezen az estén. Ezen a héten szállítjuk a karácsonyi cipősdoboz-ajándékokat is a családokhoz.

november

 • November 9-én 10 gyermeket hozunk be Kaposvárra a Sportcsarnokba, ahol a SZIA által szervezett Családi Délutánon veszünk részt.
 • November 22-23-án a Kaposvári Penny Áruházban élelmiszert gyűjtünk az Élelmiszerbank által szervezett gyűjtés keretében. Önkéntesek segítségével 650 kg tartós élelmiszer gyűlik össze, amit 24 támogatott családunk között osztunk szét.
 • November 23-án, szombaton a Bábszakkörös gyerekek T. Bíró Éva vezetésével Balatonlellére utaznak. Az ottani Színjátszók meghívására vesznek részt a Születésnapi ünnepségükön, ahol nagy szertettel fogadják őket, és fel is lépnek bábelőadásukkal.
 • November 30-án a kaposvári Evangélikus Templomban rendezzük meg már második alkalommal a Koncert a Reményért jótékonysági rendezvényünket. A Műsoron az evangélikus templom kórusa után fiatal Zeneakadémisták (Biczó Bernadett (hegedű), Kada Melinda (hegedű), Fazekas Tamás Elek (brácsa), Mohay Anna (cselló)) lépnek fel. A rendezvény zárásaként a támogatott gyerekek kis karácsonyi műsort adnak elő. A helyi gyülekezet a tavalyihoz hasonlóan cipősdoboz-ajándékot készít a gyerekeknek.
 • Horváth András nem tudja vállalni továbbiakban a nagyobb méretű adományok szállítását WV Transporterével. Hogyan tovább?

október

 • Október 1-től november 30-ig alapítványunknál dolgozik közfoglalkoztatás keretében Lőrincz Gergő.
 • Október 30-án Cserebogár foglalkozást tartunk a Gigei Közösségi Termben. Rostás Klára népi iparművész (Szenna) önkéntes felajánlásként nemezelni tanítja a gyerekeket a közös ebéd után.

szeptember

 • Alapítványunk új munkatársat vesz fel: Horváth Andrásné Marcsi szeptember 01-től napi 4 órában dolgozik családsegítő munkakörben.
  Szeptember 15-től november 30-ig közfoglalkoztatás keretében alkalmazzuk Kristóf Blankát.
 • A Csökölyi Általános Iskolában tovább folytatódik a Bábszakkör T. Bíró Éva vezetésével. A gyerekek szeptember végén több alkalommal is előadják a helyi könyvtárban az „Egyszer egy királyfi” című magyar népmesét, nagy sikert aratva.
 • Új foglalkozást indítunk Mohayné Farkas Ibolya mentálhigiénés szakember vezetésével kamaszlányoknak. A 7. ás 8 osztályos lányokkal (10 fő) heti egy alkalommal családról, szerelemről, önismeretről beszélgetünk a Családi életre nevelés foglalkozásokon.
 • Szeptember 22-23-án érdeklődőként részt veszünk Budapesten a KATTÁRS rendezvényen. Tapasztalatokat gyűjtünk, mások hogyan nyújtanak segítséget?
 • Szeptember 27-én a „Kutatók Éjszakája” országos rendezvénysorozat keretében előadást tartunk Alapítványunkról a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán. (ld. „Dokumentumok Cikkek, írások, előadások” között)
 • Újabb család számára kérnek segítséget: édesanya egyedül neveli krónikusan beteg 10 éves kisfiát. Albérletben élnek, anya alkalmi munkát próbál végezni.

augusztus

 • Augusztus 9-én autóbusszal, teljes családokkal 43-an (39 támogatott és 4 önkéntes) kirándulunk a Balatonboglári Platán Strandra, nem kis feltűnést keltve. A felnőttek közül is többen most fürödnek először a Balatonban. Az egynapos gondtalan együttlét (fürdés, ebéd, hajózás, fürdés), a felhőtlen közös játék után vesszük észre, milyen fontos volt ez a nap a szülőknek is: sokuknak életében először adatott meg, hogy ha csak egy napra is de kilépjen a hétköznapok megoldhatatlan gondokkal teli világából.
 • Nagyon jó kapcsolat alakul ki a Gigei Polgármester Úrral, Koszti Sándorral, és a Kisebbségi Önkormányzattal, Nyerges Józseffel. A Cserebogár Nyári napközi utolsó foglalkozásán megköszönjük nekik, hogy helyet biztosítottak a foglalkozások számára.
 • Kb 45 iskoláskorú gyerekeket segítünk iskolakezdési támogatással: füzetet, borítót, ceruzát, színest, iskolatáskát, tolltartót, tornaruhát és cipőt kapnak a gyermekek, szükségleteik függvényében.

július

 • Július 6-án egész napos kirándulásra viszünk 21 gyermeket a Balatonra 4 autóval és egy mikro-busszal. Fonyódligeten a kaposvári Szent Imre Plébánia Mosoly Ifjúsági Közössége fogad bennünket. Az alapítvány hét önkéntese és 10 fiatal segít, hogy minden jól sikerüljön: a délelőtti közös fürdés, az ebéd, a délutáni kézművesfoglalkozás és a közös éneklés. A jó idő is kitart: este fél 6-kor, amikor már hazainduláshoz készülődünk, akkor érkezik meg a vihar: hazafele zuhogó esőben utazunk fáradtan, de jókedvűen.
 • Egyik 5 gyermekes támogatott családunknál segítünk a házfelújításban: az építőanyagok (cement, mész, használt ablak, redőny, pvc) vásárlását és a helyszínre szállítását végezzük. Az apa szakember segítségével vakol, meszel, ablakot cserél és behelyezi a pvc burkolatot.

június

 • A tanév utolsó hetében iskolaszer-gyűjtést szervezünk a kaposvári Kisfaludy utcai Általános Iskolában. A gyűjtéshez egy fotókiállítás is kapcsolódik. A gyerekek és a szülők szívesen adják oda a tanévben használt ceruza, színes, filc, gyurma, toll, papír, füzet maradékot. Kapunk kinőtt ruhákat, tornaruhát, cipőt, használt könyvet, gyermek-magazinokat, tolltartót, táskát. A holmik egy részét a nyári napköziben tudjuk hasznosítani, másik felét pedig az augusztusi iskolaszer-támogatás keretében osztjuk ki.
 • Elkezdődnek a Cserebogár délutánok. A tavalyihoz hasonló módon péntek délutánonként a Gigei Közösségi Teremben gyűjtjük össze a támogatott családok iskoláskorú gyermekeit. Közös éneklés, és uzsonna után foglalkozás (bábozás, agyagozás, íjászat, kézműveskedés, batikolás) és szabad játék (foci, labdázás, tollas, buborékfújás) a program. Munkánkat segíti lelkes gitározásával és éneklésével Horváth Levente, bábfoglalkozással és kézműveskedéssel T. Bíró Éva, batikolással Kristonné Kunicz Mária. Meghívott foglalkozásvezetőnk Bejczer Judit és Andor István (agyagozás), valamint a Kaposvári Íjász Egyesület (Fehér János és Pál Mariann).
 • Egyik támogatott családunk 3 és fél éves gyermekét kivizsgálásra utalják be: felmerül az értelmi fogyatékosság gyanúja. Elkísérjük az édesanyát és gyermekét a vizsgálatokra, segítünk értelmezni a kérdéseket, közvetíteni a gyógypedagógus és az anya között. Sajnos beigazolódik a gyanú, a fogyatékosság mértéke még kérdéses. Segítünk az ilyenkor szükséges ügyintézésben, és a fejlesztő foglalkozás kiválasztásában: végigbeszéljük a családdal a lehetőségeket, mérlegeljük az előnyöket, hátrányokat, és aztán támogatjuk a családot a meghozott döntés véghezvitelében.

május

 • Újabb család kér segítséget tőlünk: két saját gyermekükön kívül az édesanya legkisebb testvérét is ők nevelik. Az apa értelmi fogyatékos, alkalmai munkákból próbál pénzt szerezni. Egy 16 m2 alapterületű egyterű hétvégi házban élnek 5-en. Rettentően soványak, alultápláltak.
  Befejeződik a négygyermekes édesanya házának felújítása. Függönyt, ágyat, ágytakarót, asztalt, terítőt viszünk. A család szépen berendezi a szobát, és azóta is vigyáz rá.
  Május 20-án a „Vendég a háznál” műsorban hallható az alapítványunkról készített riport.
  Május 25-én 17 gyermekkel részt veszünk a Szent Imre Plébánia Majálisán a Gyertyános völgyben. A gyerekek 2-3 fős csoportokra osztva egy-egy felnőtt önkéntes felügyeletével vesznek részt a változatos programokon: lovaglás, ugráló-vár, tűzoltóautó, geo-láda keresés, íjászat. A Hári család közben bográcsgulyást főz számunkra.

április

 • Egyik támogatott családunk nem tudja megfelelően gondozni 6 gyermekét. A helyi gyermekvédelmi szolgálat a gyermekek állami gondozásba vételét fontolgatja. A velük való egyeztetés után egy tennivaló listát állítunk össze: egyszerű nyelvezetű, nagybetűvel gépelt listánk (ld. „Dokumentumok Cikkek, írások, előadások” között) tartalmazza azokat a napi/heti tennivalókat, melyek elvégzését az édesapának és édesanyának vállalnia kell ez a feltétele, hogy a gyermekek a családban maradhassanak. A listát a családdal közösen elolvassuk, értelmezzük, megbeszéljük. Aztán az apa és az anya aláírásával jelzi, hogy vállalja ezek elvégzését. Hetente elmegyünk hozzájuk, ellenőrizzük, sikerült-e elvégezni a vállaltakat. Ha szükségesnek látjuk, segítünk. (A gyermekek jelenleg
  január 24. is a családban vannak)
 • Egyik támogatott családunk (édesanya négy gyermekével) egyetlen lakószobája nagyon leromlott állapotú (egérrágta vályogfal, vakondtúrásos egyenetlen földpadozatú szoba). Alapítványunk segít ennek felújításában: egyik ügyes kezű, munkanélküli támogatottunk, aki a szomszéd faluban él, vállalja a felújítási munkákat. Az építőanyagokat az Alapítvány vásárolja. A szoba vályogfalát, a nyílászárókat kijavítja, pótolja a hiányzó üveget, meszel, mázol, lebetonozza a szobát, majd pvc-t terít le, kijavítja a tetőt.

március

 • Vetőmagot, vetőkrumplit vásárolunk és adományozunk 16 családnak.
 • Újabb család kér támogatást: egy édesanya, aki két fiát neveli egyedül: az idősebb 14 éves, súlyos Markaff szindrómás fiú, szívbeültetésen esett át 2013 januárjában. Az édesanya képtelen fizetni devizaalapú hitelét és a beteg fiú ápolási költségeit (steril szoba, gyógyszerek, rendszeres utazás Budapestre kontrollvizsgálatokra…).
 • 2013 március 15-től közfoglalkozatás keretében az Alapítványunknál dolgozik Horváth Andrásné Marcsi.
 • NEA Működési pályázatot adunk be, mely első sikeres pályázatunk: 250.000 Ft-ot nyerünk.
 • Az MRA-Kossuth rádió egyik munkatársa Mohácsi Edit riportot készít az Alapítványunkról.
 • Alapítványunk március 01-től 4 órában foglalkoztatja Mohayné Farkas Ibolya mentálhigiénés szakembert.

február

 • Újabb család kér tőlünk segítséget: egy édesanya, aki 4 gyermekével él egy 12 m2 alapterületű farostlemezből készült melléképületben. A legidősebb leány akut leukémiás.

január

 • Több családnak nyújtunk anyagi segítséget gyógyszervásárláshoz.
 • Takácsné Bíró Éva, művelődésszervező drámapedagógus, bábjátékos, (Magyar Bábjátékos Egyesület titkára) vezetésével bábszakkört indítunk a Csökölyi Általános Iskolában a támogatott családok alsó tagozatos gyermekei számára. 10 gyermek vesz részt a foglalkozásokon