Biobrikett program


biobrikett 32014. júniusában
hosszú tervezés, előkészítés után elindítjuk biobrikett-projektünket. Egyik támogatottunk hozzájárul, hogy ingatlanát telephelyként használjuk.  Itt, egy gazdasági helyiségben és az udvaron  valósul meg a brikettgyártás. Vásárolunk egy 6 brikettet előállító brikettprést, hidraulikus emelőt, nagyméretű bádogkádat, adományként kapunk vödröket. Elkezdődik a kísérletezés: mennyi papír, meddig ázzon, mennyi fűrészport kell hozzákeverni, hogyan lehet szárítani…. Szerencsére van egy kút, a vízért nem kell fizetnünk. Kapcsolatba lépünk egy kaposvári fakereskedéssel, ahonnan ingyen kapunk fűrészport.

Júliusban a biobriketbiobrikett 2t-projekt kisebb nagyobb nehézségekkel folytatódik. Nagyon lassan megy a tépkedés, és a beáztatott papír pépesítése nehezen megoldható. Vásárolunk egy festékkeverőt, amellyel könnyebb a pépesítés. Bevonjuk a környékbeli támogatott családokat a tépkedésbe. Papírt, zsákot viszünk a családokhoz, és egy teli zsák összetépett papírért 25 db brikettet kapnak. A megszólított 11 család közül a kezdeti lelkesedés után 3 család végzi folyamatosan a tépkedést.

Augusztusban újabb, megoldhatatlan nehézségbeégő biobrikettek ütközünk: folyamatosan esik az eső. A kész briketteknek napon, szellős helyen, természetes módon kéne száradniuk, ami az időjárás miatt nagyon nehéz: a takaró-ponyva többször szétreped, a brikettek szétáznak, – többféle próbálkozás után sem találunk megfelelő megoldást a szárításra.

Szeptemberben zárul a projekt. 1400 db brikett készült el, amit többé-kevésbé kiszárítva azok között a családok között osztottunk szét, akik részt vettek önkéntes munkájukkal a programban.