Cserebogár program

Birtalan Ferenc: Míg megnövök
Engem ne emeljen a magasba senki,
ha nem tud addig tartani,
míg tényleg megnövök.
Guggoljon ide mellém,
ki nem csak hallani,
de érteni akar,
hogy közel legyen a szívdobogásunk.

„Miből lesz a cserebogár?” – Mélyszegénységben élő iskoláskorú gyermekek esélyegyenlőségének elősegítése, többféle módon.

Otthoni felzárkóztató foglalkozások

2011. szeptemberétőEgyütt tanulunk két lánnyall a leghátrányosabb helyzetű gyermekeket otthoni vagy iskolai felzárkóztató foglalkozással segítjük. Heti rendszerességgel keressük fel őket otthonukban vagy az iskolájukban, és segítünk a házi feladat elkészítésében, a tanulásban. Eközben lehetőség van a klasszikus értelemben vett nevelésre, az értékek átadására, a játékra is. A gyermekek a foglalkozások segítségével „szocializálódnak” a tanulásra, „munkavégzésre”, és személyes kapcsolat épül ki a tanító és a gyermek között, amely motiválja a gyermeket a tanulásra, a feladatvégzésre, a kötelességteljesítésre. Hosszú távon reményeink szerint személyiségalakító hatású a program, valamint kitörési lehetőséget biztosít a gyermekek számára.  Programunkban jelenleg 14 gyermek vesz részt.

Gyöngyfűző lányokNyári napközis foglalkozás: Cserebogár délután

Nyaranta heti egy délutáni napközis foglalkozást szerveztünk két helyszínen (Kaposvár, Gige)  halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek. A nyár legtöbbjük számára unalmas hétköznapokat jelent: ezeknek a családoknak nincsen lehetőségük közös családi nyaralásra, gyermekeik táboroztatására, programokra. Az otthoni, koruknak megfelelő értelmes tevékenység sem biztosított: játékuk, mesekönyvük alig van, így a tv előtt, passzív semmittevésben telik a nyár. A Cserebogár délutánok programja: szabad mozgás, ételkészítés és étkezés,  beszélgetés, játék, kézműveskedés, rajzolás…

Kirándulásokfürdés a Balcsiban 2014

Ezeknek a családoknak nincsen lehetőségük a Balatonra, vagy a közeli kirándulóhelyekre menni.  Rendszeresen szervezünk számukra Balatoni és Patcai kirándulást.  Családos, autóbuszos Balatoni kirándulásunk nagyon népszerű.  Döbbenetes volt látni az első alkalommal az anyukák és apukák örömét, amint önfeledten játszottak gyermekeikkel.

 

programjaink_05Iskolakezdési akció

Augusztusban iskolaszereket, taneszközöket gyűjtünk és vásárolunk, hogy azokat a családoknak adományozva megkönnyítsük az iskolakezdést.