Zoli

három testvér-2013.Zolinak hívnak, egy 200 lelkes kis faluban élek, 5 gyermekemmel és a feleségemmel. Rokkantnyugdíjas vagyok, feleségem GYES-en van. Gyermekeink egy és tíz év közöttiek. Én csak 4 osztályt végeztem, nem tudtam tanulni. A feleségemnek 7 osztálya van. Egy kicsi házban lakunk, ami 4 helyiségből áll: egy előszoba, egy konyha, és két szoba. Idáig csak egyik szobát laktuk, de az Alapítvány segítségével lebetonoztam a másik szobát is. Így már jobban elférünk, csak azt nem tudom, mi lesz, amikor fűteni kell, mert csak egy sparheltünk van. Gyógynövényeket, fémet szoktam gyűjteni. A gyógynövényből egyre kevesebbet vesznek át, azt is fillérekért. Pedig kéne a pénz.

Két gyermekünknek a fején tágak az erek. Ez egy fejlődési rendellenesség. A legkisebb egyik éjjel felsírt, és csupa vér volt a pólya a fejénél. Nagyon megijedtünk, azt hittem, meghal, mire a mentők kiérnek. Kórházba került, ott aztán kiderítették, hogy megpattant valamelyik ér a fején.

Nem tudom, mit tegyek, hogyan tudunk megélni. Amikor megszorulunk, nincs étel, akkor fillérekért eladogatom amink van: ágyat, szekrényt. Amikor ez sem elég, akkor jön az uzsorakölcsön. Télen nem tudtam fizetni „nekik”. Idejöttek, és a gyerekek szeme láttára vertek meg.

A „gyerekvédelmis” asszony, aki kijár hozzánk, néha azt mondja, elviteti a gyerekeket, mert nincs mit enni, nincsenek a házban ajtók, nincs konyhaszekrény, nincs fürdőszoba, nincs folyóvíz, kevés az ágy, a szekrény. Honnan legyen? Miből vegyek? Lopni nem akarok…

Hogyan tudnám másként nevelni a gyerekeimet, ha engem így neveltek? Hogyan tudnám másként csinálni, ha ilyenek a körülményeink, és nem tudok változtatni rajtuk? Nálunk nem olyan egyszerű a gyerekek gondozása, tisztántartása, mint egy városi lakásban. Be kell gyújtani a sparheltbe a legnagyobb hőségben is, ha meleg vizet akarunk, vagy ha főzni akar a feleségem. Nem tudom, mi lesz, ha elvitetik a gyerekeket… Nincs munkám, nincs lehetőségem, nincs jövőm. Nincs semmi feladatom az életben. Csak a gyerekeim. Mihez kezdek, ha őket elviszik?

Feleségem újra babát vár. Azt mondták, ezt a hatodikat nem hozhatja haza a kórházból, miután megszülte…